Υγεια

Eπίκτητη πλατυποδία ενηλίκων

0

Η πλατυποδία είναι η έλλειψη της ποδικής καμάρας, η οποία απασχολεί περίπου το 20% των ενηλίκων. Η πλειοψηφία τους αναφέρει πόνο ή δυσλειτουργία των ποδιών κατά τη βάδιση ή την άθληση.

Η ορθοπαιδικός χειρουργός Τζώρτζη Παρασκευή μας μιλά. Η επίκτητη πλατυποδία είναι αυτή, η οποία έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μετά από κάποιο τραυματισμό στον τένοντα του ποδιού ή από εγκυμοσύνη κ.α.

 

  • Τι συμπτώματα παρουσιάζει η επίκτητη πλατυποδία;

Τα συχνότερα συμπτώματα αποτελούν ο πόνος και το οίδημα τοπικά στην περιοχή του άκρου ποδός. Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται και σε όλο το πόδι, στην ποδοκνημική, τη γάμπα, το γόνατο και στο ισχίο. Άλλο ένα σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία, η οποία γίνεται αντιληπτή κυρίως κατά τη βάδιση και τον τρέξιμο.

 

  • Ποια είναι τα αίτια της επίκτητης πλατυποδίας;

Τα αίτια της επίκτητης πλατυποδίας είναι τα εξής:

  1. Τραυματισμός και διατομή του οπίσθιου κνημιαίου μυός: Αν ο τένοντας αυτός τραυματιστεί, διαταθεί ή κοπεί, τότε η καμάρα σταδιακά εξαφανίζεται.
  2. Αρθρίτιδα: Αιτία πλατυποδία αποτελούν οι φλεγμονώδους τύπου αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Τραυματισμός: Τραυματισμός των συνδέσμων που συγκρατούν τα οστά του ποδιού.
  1. Σακχαρώδης Διαβήτης: Ασθενείς με μη καλά ρυθμιζόμενο διαβήτη εμφανίζουν νευρολογικά προβλήματα στα πόδια και δευτερογενώς δημιουργείται πλατυποδία.
  2. Εγκυμοσύνη: Λόγω αύξησης του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των συνδέσμων.
  3. Παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως η εγκεφαλική παράλυση και η μυϊκή δυστροφία.

 

  • Πώς θεραπεύεται η επίκτητη πλατυποδία;

Πολλές φορές η πλατυποδία στους ενήλικες δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και η χρήση πελμάτων αρκεί για να εξασφαλίσει ανώδυνη λειτουργικότητα. Οι θεραπείες χωρίζονται στη συντηρητική θεραπεία και τη χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

Συντηρητικά ο πόνος στο πόδι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ειδικών υποδημάτων, τα οποία υποστηρίζουν την ποδική καμάρα και με την εφαρμογή ειδικών πάτων, που κατασκευάζονται μετά από πελματογράφημα, στο εσωτερικό των υποδημάτων. Σε υπέρβαρα άτομα η απώλεια βάρους βοηθά στην αποφόρτιση των ποδιών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της πλατυποδίας, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως τα αίτια που την έχουν προκαλέσει. Η διορθωτική οστεοτομία της πτέρνας, η οποία αποτελεί τη μεταφορά του οπίσθιου τμήματος αυτής εσωτερικά, διαφοροποιεί τις δυνάμεις έλξης που ασκεί ο Αχίλλειος τένοντας στην πτέρνα. Συνδυάζεται με την τενοντομεταφορά του κοινού καμπτήρα των δακτύλων του ποδιού. Η οστεοτομία αύξησης μήκους του έξω χείλους του ποδός εφαρμόζεται είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με την οστεοτομία της πτέρνας για την επίτευξη όσο το δυνατόν διόρθωσης της παραμόρφωσης του ποδός. Άλλες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πλατυποδίας των ενηλίκων είναι η τενοντοπλαστική επιμήκυνσης Αχιλλείου τένοντα, η τενοντομετάθεση και συνδεσμοπλαστική και οι αρθροδέσεις των οστών του ποδιού.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.osteohealth.gr

newsneasmirniadmin

Κατατέθηκε στη βουλή το ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Previous article

Τι είναι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in Υγεια