Υγεια

Τι είναι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

0

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι λοιμώξεις, οι οποίες οφείλονται σε βακτήρια, παράσιτα, ιούς και μύκητες και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής, συγκεκριμένα μέσα από τα σωματικά υγρά, όπως το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το αίμα. Όπως μας εξηγεί ο παθολόγος Τσολάκης Δημήτριος, κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί  να κολλήσει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

 • Ποια είναι τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα εξής:

 1. Κονδυλώματα (HPV)
 2. Έρπης των γεννητικών οργάνων
 3. Χλαμύδια
 4. Σύφιλη
 5. Γονόρροια
 6. Τριχομονάδες
 7. Aids/HIV

Τα κονδυλώματα είναι υπερπλασίες του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό HPV. Αναλόγως τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης η αγωγή μπορεί να πρόκειται για μα απλή συχνότερη παρακολούθηση, κρέμες, laser είτε χειρουργική αφαίρεση.

Ο έρπης οφείλεται σε ιό, οποίος παραμένει στο σώμα, αλλά δεν είναι πάντα ενεργός. Όταν ενεργοποιηθεί, τα συμπτώματα είναι πόνος, ερυθρότητα ή και φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που συνήθως διαρκούν 2 με 3 εβδομάδες. Η θεραπεία γίνεται με αντιικά, τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματα και καταστέλλουν τον ιό.

Τα χλαμύδια είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της πυέλου και, εάν δεν θεραπευτούν εγκαίρως, να βλάψουν τη γονιμότητα. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και θεραπεύονται με αντιβιοτικά φάρμακα.

Η σύφιλη πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, η οποία αν δεν θεραπευτεί, το βακτήριο που την προκαλεί ταξιδεύει μέσω του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο νευρικό, καρδιακό και άλλα συστήματα. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Η γονόρροια ή αλλιώς βλενόρροια οφείλεται στο γονόκοκκο. Πολλές φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά αν αυτό γίνει τα πιθανότερα είναι οι μη φυσιολογικές εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Αν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην πύελο ή και στείρωση.

Οι τριχομονάδες παρουσιάζουν συνήθως μη φυσιολογικές εκκρίσεις και θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

Το AIDS προκαλείται από τον ιό HIV, ο οποίος επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και το καταστέλλει με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

 • Τι συμπτώματα παρουσιάζουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Αρκετά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Παρόλα αυτά, όταν παρουσιαστούν αυτά είναι ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, πόνος ή οίδημα στους άρχεις και αιμορραγία στα μέσα της περιόδου. Προσοχή, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει πως η μόλυνση δεν μπορεί να μεταδοθεί στους ερωτικούς συντρόφους.

 • Πώς προλαμβάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Οι κυριότεροι τρόποι πρόληψης είναι οι εξής:

 1. Χρήση προφυλακτικού
 2. Εμβολιασμός κατά των κονδυλωμάτων, το οποίο προφυλάσσει από εννέα στελέχη του HPV.
 3. Μη συνεχής εναλλαγή ερωτικών συντρόφων
 4. Δερματολογική – Αφροδισιολογική εξέταση: Καθώς αρκετά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε αν έχετε μολυνθεί από κάποιο, είναι η εξέταση από τον/την ειδική ιατρό.
 5. Καθιερωμένες επισκέψεις παρακολούθησης από τον/ την γυναικολόγο σας για τη διενέργεια test ΠΑΠ και check up.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathologos-tsolakis.gr

 

newsneasmirniadmin

Eπίκτητη πλατυποδία ενηλίκων

Previous article

Παθήσεις σπονδυλικής στήλης

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in Υγεια