ΕιδησειςΕλλαδα

Σάμος – Αγωνία για την πορεία των μετασεισμών

0
neasmyrni news ελλάδα σάμος σεισμός site

Μετά από τα 6,7 Ρίχτερ της Παρασκευής η Σάμος και η γύρω περιοχή εξακολουθούν να δονούνται αδιάκοπα, αφού έχουν σημειωθεί περίπου 150 μετασεισμοί από 3,5 έως 5 Ρίχτερ μέσα σε 3 ημέρες. Τα στελέχη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (LabSTADA) του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθούν, καταγράφουν και αναλύουν τη μετασεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου, από 30/10/2020 και ώρα 14:04 μ.μ. όταν και εκδηλώθηκε ο πρώτος μετασεισμός, έως την 1/11/2020 στις 15:28 μ.μ. το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 147. Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων είναι 2,4R, ενώ η μέγιστη 5R. Η μέση απόσταση ανάμεσα στους μετασεισμούς είναι 17 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση είναι 12,5 λεπτά. Κατά μέσον όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση φτάνει τα 3,4R. Το πρώτο 24ωρο, κατά μέσο όρο ανά 15.5 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3,5R. Το δεύτερο 24ωρο, κατά Μ.Ο. ανά 20 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3,2R.

Μέχρι αυτή τη στγιμή κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τί θα συμβεί την επόμενη, στην ίδια περιοχή. Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ της Παρασκευής 30/10 χαρακτηρίζεται ως «επιφανειακός», καθώς το εστιακό του βάθος ήταν πολύ μικρό. Το εστιακό βάθος επηρεάζει καθοριστικά την ένταση του σεισμού. Όσο μικρότερο είναι το εστιακό βάθος, τόσο πιο έντονη είναι η δόνηση και έτσι τόσο μεγαλύτερες οι ζημιές σε κτίρια, κατασκευές κ.λπ. Γι’ αυτό και οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τους επιφανειακούς σεισμούς, καθώς τα φαινόμενα αυτής της κατηγορίας ακολουθούνται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Για τη Σάμο οι σεισμολόγοι προβλέπουν μια ακολουθία δονήσεων άνω των 6 Ρίχτερ και για ένα διάστημα το οποίο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ενδεχομένως και πάνω από έναν μήνα. Ωστόσο η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της απραξίας του Εγκέλαδου, αφού αν και υπήρξαν μετασεισμοί, δεν ήταν της έντασης που αναμένουν οι σεισμολόγοι προκειμένου να θεωρήσουν ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κατά το σύνηθες πρότυπο.

Υπάρχει φόβος για τσουνάμι;

Ο σεισμός στην Κω τον Ιούλιο του 2017 ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος περίπου 7 χλμ., μικρότερο ότι στη Σάμο. Το τσουνάμι έφτασε σε ύψος 1,5 μ., περίπου όσο και αυτό που ακολούθησε το σεισμό της Παρασκευής. Ειδικά για το φαινόμενο αυτό, το οποίο φαντάζει ξένο προς τα ελληνικά -ή τα μεσογειακά- δεδομένα, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι μπορούν κάλλιστα να εμφανιστούν στη χώρα μας. Ύστερα από το σεισμό στη Σάμο, ο κ. Συνολάκης έκανε λόγο για ομοιότητες του νέου τσουνάμι με εκείνο της Κω και διερωτήθηκε για το εάν η αιτία ήταν υποθαλάσσια κατολίσθηση, προφανώς εξαιτίας του σεισμού.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος «μιλάμε για τοπικά τσουνάμι, όχι τόσο από το σεισμό, όσο από την υποθαλάσσια δραστηριότητα. Δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα πχ του Ειρηνικού, όπου τα κύματα βαρύτητας χτυπούν σε μεγάλη απόσταση και ύστερα από ώρες. Στον ελληνικό χώρο, όταν γίνονται σεισμοί σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές, τα κύματα εμφανίζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως σε λιγότερο από 5 λεπτά». Συνεπώς, τα παράλια της Σάμου δεν απειλούνται με καταστροφή από ένα νέο τσουνάμι, το οποίο θα σηκωθεί ύστερα από έναν ενδεχόμενο ισχυρό μετασεισμό. Ομως, ακόμη και ένα μικρό τσουνάμι μπορεί να αιφνιδιάσει και να παρασύρει ανθρώπους, όσους τείνουν να αγνοούν ή να υποτιμούν τη φονική του δύναμη.

newsneasmirniadmin

Τζόνι Ντεπ – Χάνει στη μάχη με τη «The Sun»

Previous article

Ελεύθερη πτώση για την Τουρκική Λίρα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.